
Naujausios
Braškės „z Warszawy“ – 3 eurai, nuo Šiaulių – 9
Vakar, nors ir ne turgaus diena, Šiaulių centriniame turguje keturi prekiautojai pardavinėjo lenkiškas braškes. Lenkiškų kaina vakar pirmąkart krito: nuo 4 eurų už kilogramą iki 3. Lietuviškas braškes išpardavė šeštadienį ir laukia prisirpstant naujų – tik beveik trigubai brangesnių nei lenkiškos, turgaus prekeivių žodžiais, „z Warszawy“.
Kodėl „z Warszawy“ parvežtos braškės kainuoja triskart pigiau, nei užaugintos Šiaulių pašonėje?
Rita ŽADEIKYTĖ
rita@skrastas.lt
Naktinis braškių kelias iš Lenkijos
Šiaulietė Bronė lenkiškomis braškėmis Šiaulių centriniame turguje prekiauja nuo praėjusios savaitės ketvirtadienio. Iki vakar dienos braškių kilogramas kainavo 4 eurus, vakar pigo iki 3 eurų.
Bronė pasakojo, kad šiauliečiai sunkvežimiais važiuoja braškių į Lenkijos ūkius, bet ne į kaimyninės šalies pakraščius, o giliau, net pasiekia ūkius netoli Varšuvos. Braškių pervežimu užsiima ir patys turgaus prekiautojai, ir tik tiekimu užsiimantys žmonės.
Paprastai prekiautojai kooperuojasi, kad iš vežėjų-tarpininkų paimtų visas parvežtas braškes. Šiauliečiai šiuo verslu užsiima ne pirmus metus.
Prekiautoja pasakojo, kad Lenkijos ūkiai braškes skina iš vakaro. Nuskintas vežėjai pasikrauna į sunkvežimius ir paryčiais jau būna Lietuvoje.
Bronė turguje kiekvieną rytą apie 5 valandą sulaukia parvykstant braškių. Kol susveria, kol priima prekes, kol pasiruošia darbui – ateina ir pirmieji pirkėjai, bet tai būna ne anksčiau nei 7 valandą ryto.
50–80 kilogramų per dieną
„Kai Šiauliuose tiek tų žmonių beliko, tai ir pirkėjų nedaug“, – sako ne vienerius metus turguje prekiaujanti Bronė. „Jeigu užsuka žmogus, dažniausiai praeina pro šalį. Takelį pramina, o pirkti – neperka“.
Vakar Bronė, dirbanti samdoma prekiautoja turguje už 7 eurų algą per dieną ir procentus nuo parduoto kiekio, iš tarpininkų paėmė 80 kilogramų lenkiškų braškių. Tikėjosi parduoti, nes kaina krito net euru. Paprastai per dieną – nuo 7 iki 16 valandos, kol dar pati braškių sezono pradžia, pavyksta parduoti po 50 – 80 kilogramų.
Šeštadienį vienas prekiautojas parduoda ir 100, ir daugiau kilogramų.
Prie gretimo prekystalio prekiaujanti moteris sakė, kad bene pagrindiniai pirkėjai – pensininkai ir jaunos šeimos.
„Kol braškės kainavo 4 litus, pensininkai pirko po pusę kilogramo. Kai kaina nukrito iki 3 eurų – jau pradėjo pirkti po kilogramą“.
Kuo skiriasi lenkiškos nuo lietuviškų?
„Niekuo“, – taip tvirtino prekiautojai braškėmis.
Bronės teigimu, lietuviai braškes perka tiesiai iš lenkų ūkininkų, mato, kokiuose laukuose jos auginamos.
„Toks įsitikinimas, kad Lenkijoje braškės auga iš chemikalų, o Lietuvoje – ne. Auga iš tokios pat žemės, o tręšia ir lietuviai“, – mano prekiautoja.
Kodėl taip yra: ne vieną šimtą kilometrų vežtos braškės, mokėta už kurą, automobilį, alga vairuotojui, tarpininkui, prekiautojui, plius patento, prekybos vietos turguje kaina, o kilogramas braškių iš Lenkijos kainuoja 3 eurus ir visiems apsimoka? O lietuviškos braškės šeštadienį kainavo 8 – 9 eurus?
Prekiautojai turguje trauko pečiais, spėlioja – gal Lenkijoje braškių augintojų konkurencija didesnė?
Bronė prekiauja lenkiškomis braškėmis, kol masiškai pradeda sirpti lietuviškos ir kaina būna „nebe kosminė“. „Tokios pat skanios ir lenkiškos, ir lietuviškos“, – mano Bronė.
Pirmieji 40 kilogramų
Braškių augintojas Šiaulių rajone Ritas Kvietkus paaiškino, kodėl turguje vakar nebuvo lietuviškų braškių: „Nespėja sirpti kasdien. Turėjome šeštadienį, turėsime antradienį. Skiname kol kas tik šiltnamines“, – pasakojo R. Kvietkus.
Šeštadienį ūkininkas braškes iš savo ūkio pardavinėjo po 8 – 9 eurus, buvo ir po 6, bet mažesnės uogos. Pardavė 40 kilogramų.
Ankstesniais metais lauke braškes pradėdavo skinti anksčiausiai birželio 5 dieną, bet yra buvę metų, kai laukuose braškės, dengtos agrodanga, prinoko tik birželio 10 dieną.
Iš lauko, pasak ūkininko, braškių šią savaitę dar neskins, nes prinokusi dar „tik viena kita“.
Ūkininkas R. Kvietkus paaiškina „lenkišką stebuklą“, kodėl lenkų braškės Lietuvoje kainuoja tik 3 eurus už kilogramą.
Lenkijos ūkiai braškes, pasak R. Kvietkaus, daugiausia augina eksportui. Vien prie Varšuvos, pasak R. Kvietkaus, auginama apie 1 700 hektarų braškių. Todėl tuose regionuose labai didelė konkurencija ir dėl to – mažos kainos.
Praėjusią savaitę, kai R. Kvietkus lankėsi Lenkijoje, prekybos centre braškės kainavo 1,5 euro.
Pasak R. Kvietkaus, daugelis augintojų realizacija net nesirūpina, jie tik užaugina ir nuskina braškes.
„Daugelis braškių augintojų Lenkijos turguje braškes pardavinėja tokia kaina, kad lietuvis pirkėjas atvažiuotų ne į turgų, o pas jų ūkininką į kiemą. Lenkams labai gera kaina, jeigu per visą sezoną vidutinė braškių kaina – 2,5 zloto (apie 0,58 euro cento)“, – pasakojo R. Kvietkus.
Pasak jo, pernai iš Lenkijos laukų braškės sultims ir džemams pardavinėtos ir nuo 1 iki 2 zlotų (1 zlotas – apie 0,23 euro cento).
Net Kaune braškės prinoksta anksčiau
Ar lenkiškos ir lietuviškos braškės skiriasi tik kaina?
„Lenkiškų braškių galai daugiausia – balti. Skinama neprinokusi uoga, kadangi ją reikia toli transportuoti, – pasakoja R. Kvietkus. – Kai ateina naujas skynėjas, mes visada savo ūkyje duodame paragauti braškę su baltu galu ir tik tada – prinokusią braškę. Skynėjui labai greitai pasidaro aišku, kokią braškę reikia skinti.“
Kadangi Lietuvos augintojai rizikuoja, norėdami sunokinti braškes taip, kad atsiskleistų tikras kiekvienos uogos skonis, uogos savybės, kaina yra aukštesnė, sako R. Kvietkus.
Be to, Lenkijoje braškės prinoksta anksčiau. R. Kvietkus sako, kad kolega Kaune pradėjo iš šiltnamio skinti braškes gegužės 20 dieną, o jie – praėjusį savaitgalį.
Anksčiausiai braškės išsirpsta Maroke, vėliau „eina“ per Ispaniją, Prancūziją, Graikiją, Vokietiją, tada – Lenkija ir tik tada – Lietuva.
Uždarbis išaiškės tik rugpjūtį
Pasak R. Kvietkaus, kol kas braškių sirpimo grafikas panašus, kaip ir ankstesniais metais. Koks planuojamas derlius?
„Kaip gali planuoti, jei pernai birželio 9 dieną dar buvo šalna. Kad gausiai žydi, visai nereiškia, kad skinsime gausų derlių. Dėl kainos irgi niekada neprognozuoju – gal bus po eurą, o gal po 9 eurus“, – sakė R. Kvietkus.
Ūkininko teigimu, ateinantys karščiai paprastai prišaukia krušas: „Šiandien skini, rytoj gali nebebūti ko skinti“.
Apie derlių braškių augintojas galės pasakyti tik rugpjūčio pabaigoje. Tačiau jau dabar į ūkį skambina moksleiviai, norintys užsidirbti skindami braškes. Bet ūkininkas kol kas iš šalies darbininkų dar nesamdo.
Pasak R. Kvietkaus, konkurencija vien Šiaulių rajone vėl didėja, bet lyginant su 2000 metais Lietuvoje braškių augintojų plotų yra sumažėję dvigubai. „Tada buvo deklaruojama apie 900 hektarų braškių laukų, pernai – tik apie 500 hektarų braškių“, – skaičiavo R. Kvietkus.
Kioskelis ir „užsimerkia“, ir „atsimerkia“
Vakar apie 11.30 valandą prie posūkio į Kryžių kalną stovintis į braškę panašus ūkininko, braškių augintojo Rymanto Norkaus ūkio kioskelis buvo užmerkęs akis. Tačiau jau apie 13.30 valandą – „atsimerkė": ūkininkas jau atvežė iš savo ūkio laukų šviežių braškių.
„Kadangi dar tik braškių sezono pradžia, neturime pakankamai braškių, kad galėtume be pertraukos prekiauti“, – pasakojo ūkininkas.
Pasak R. Norkaus, lietuviškų braškių kainos labai svyruos, nes numatomi permainingi orai – tai labai karšta, tai vėsu. Ūkyje kol kas išsiverčia vien šeimos nariai – pats ūkininkas, žmona, dvi dukros ir vakar pirmą klasę baigęs anūkas.
Šeštadienį turguje „išskirtinės rūšies ir išskirtinio dydžio“ braškes ūkininkas pardavinėjo po 8 eurus, bet turėjo braškių ir po 6,5.
„Dešra būna ir po 20 eurų, ir po 4 eurus. Kas lemia jų kainą? Aišku, kad kokybė, skonis. Dešrą perka įvairia kaina, obuolius – taip pat, o braškių nori vienoda ir labai žema kaina. Taip nebūna ir nebus. Nes yra skirtingos braškių rūšys, skirtingi skoniai“, – sakė R. Norkus.
Ūkininkas teigė, kad tokių braškių, kokias augina Lietuvoje, iš Lenkijos „niekada neatveš, nes jas reikia skinti tik iš ryto, kitaip jos praras prekinę išvaizdą ir skonį“.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Redakcijos archyvo nuotr.
KILMĖ: Vakar Šiaulių centriniame turguje buvo prekiaujama tik lenkiškomis braškėmis.
SKIRTUMAS: Braškių augintojas Rymantas Norkus nuotraukoje, darytoje 2014 metų birželio 12 dieną. Tada jo užaugintos braškės kainavo 12 litų. Vakar ūkininkas braškes pardavinėjo nuo 6,5 iki 9 eurų už kilogramą – tai tik pirmosios šiemet ūkio braškės.
LAIKAS: Patyręs braškių augintojas Ritas Kvietkus sako, kad neverta net kalbėti apie Lenkiją, kur braškės prinoksta žymiai anksčiau , nei Lietuvoje. „Šiauliuose savaitę vėliau skiname braškes, nei Kaune“, – skaičiavo ūkininkas R. Kvietkus.
KAINA: Turguje paryčiais į Šiaulius atvežtos braškės kainuoja 3 eurus už kilogramą ir 1,5 euro už pusę kilogramo.
UŽDARBIS: Braškėmis ne vienerius metus prekiaujanti Bronė skaičiuoja, kad iš lenkiškų braškių uždirba daug žmonių, bet jos vis tiek perpus pigesnės, nei lietuviškos.