
Naujausios
Saugėlaukio kaime gyvenanti Šarūnė Vaitekūnė visada buvo žingeidi ir apie rytdieną mąstanti moteris. Vieni joniškiečiai ją pažįsta kaip buvusią banko darbuotoją, kiti – kaip dailės mokytoją, o prieš ketverius metus moteris stačia galva nėrė į grožio verslą. Įkūrė grožio saloną, pati išmoko masažuotojos amato, bet net pati abejojo, ar pavyks išsilaikyti. Laikas parodė, kad jos „Grožio bitės“ dabar rimtos konkurentės daugeliui panašia veikla užsiimantiems verslininkams.
Joniškio verslininkų asociacija, bendradarbiaudama su Joniškio turizmo ir verslo informacijos centru, turi gražią tradiciją skelbti Joniškio krašto verslo idėjų konkursą, taip skatindama jaunų rajono žmonių verslumą. Joniškio verslininkų asociacijos aktyvia nare, prisidėjusia prie tokio konkurso rengimo, buvo ir Šarūnė Vaitekūnė.
Prieš kelis metus viena iš rajono moksleivių pasiūlytų idėjų buvo imtis maisto gamybos iš… moliūgų, teisingiau – gaminti saldainius. Konkursas ėjo praėjo, idėjos autorė pelnė piniginį prizą, metai bėgo nubėgo, o pasiūlyta idėja taip ir liko… Šarūnė Vaitekūnė, visada savo darže kiekvienais metais užsiauginanti po kelis moliūgus, kuriuos naudojo šeimos stalui – košėms, sriuboms, šiemet nutarė moliūgyną praplėsti iki 6 arų. Šį rudenį karališkųjų moliūgų priaugo tiek, kad vyrui Juliui teko juos iš lauko į kiemą pargabenti keturiose priekabose. Nuo rugsėjo antros savaitės veikli moteris verslininkė sukasi taip, kad nori nenori, bet turi rasti laiko saldainių iš moliūgų gamybai, o neseniai išspaudė ir pirmąjį natūralų moliūgų sėklų aliejų.
Vaitekūnai ir moliūgų saldainiai – neatskiriami
– Moliūgo saldainius namuose gaminu jau ne pirmus metus. Galiu sakyti, kad esu įvaldžiusi šią technologiją – žinau, kiek laiko reikia šiaudeliais pjaustytą moliūgą kaitinti, kiek cukraus naudoti, kad tie saldainiukai būtų gražūs, nesutižę. Mūsų sūnaitėliai labai mėgsta tiek moliūgo saldainius, tiek moliūgo sriubą, – atvirauja verslininkė. – Tai kodėl nepabandžius didesniais kiekiais? Juk su šeima einam pas draugus, važiuojam pas gimines, lankomės vaikų mokykloje, neformalaus ugdymo įstaigose, tai visada nešiesi, vežiesi ar saldainių, ar sausainių. Tai, galvoju, kam vežtis lauktuvių pirktinių produktų, jei gali naminių? Užtat šį pavasarį moliūgų lauką išplėčiau iki 6 arų, – apie daržovę, kuri užkariavo Vaitekūnų virtuvę, pasakoja Šarūnė.
Tiesa, pirmieji moliūgų daigeliai, vos pažvelgę į kaitrius pavasarinės saulės spindulius, persigalvojo ir atgal į žemę sulindo. Šarūnė neįsivaizduoja, kas nutiko, tad gegužės antroje pusėje moliūgus sėjo iš naujo. Moteris juokiasi, kad ji iš visų Joniškio sėklų parduotuvių visą moliūgų sėklą susišlavė.
Ne vienerius metus oranžinius daržo kamuolius auginanti moteris teigia, kad jau savo kailiu išbandė, kad nei sviestiniai, nei žalieji daržo moliūgai saldainiams gaminti visai netinka – išeiga ne ta. Tad savo, kaip daržininkės, ieškojimuose atrado vieną vienintelę mėgstamą veislę, kuriai ištikima jau ne vienerius metus.
Moliūgo saldainių gamybos receptą Šarūnė nuolat tobulina ir stebi rezultatą. Moteris atvira: saldainių kokybei įtakos turi ir virimo laikas, ir net supjaustyto moliūgo kubelių ar šiaudelių dydis. Nors pastaruoju metu saldainiams paruošti naudojamas cukrus, tačiau kitąmet moteris žada pagaminti jų ir be cukraus – gardinti tik obuolių sultimis. Eksperimentams ši daržovė tikrai labai palanki.
Iš 4 kilogramų pjaustyto žalio moliūgo, veiklios moters paskaičiavimu, išeina pagaminti iki 1,5 kg saldainių. Tad nuo rugsėjo pradžios iki kitų metų paskutinio žiemos mėnesio užsiėmimų nestokojančiai moteriai savo namų virtuvėje darbo per akis.
Išgavo pirmuosius „juodojo aukso“ lašus
Moliūgai įpareigoja keltis anksti. 6 valandą ryto moteris jau sukiojasi apie puodus – lupa, pjausto, krečia, kaitina, pilsto. Po to žadina savo berniukus, ruošia pusryčius, skuba su jais į miestą. Palikusi vaikus mokykloje, užsuka į savo grožio saloną, susitvarkiusi darbo reikalus vėl skuba namo – reikia stebėti, kaip vyksta saldainių džiūvimo procesas. Suvežus namo visą moliūgų derlių, iš virtuvės moteris išeina vėlyvą vakarą.
Tačiau Šarūnė tokiu užimtumu visai nesiskundžia. Priešingai, jai įdomus oranžinis eksperimentas. Dar daugiau – šiemet tuo savo užimtumu dar labiau pasirūpino.
– Gaila būdavo išmesti moliūgų sėklas. Bandžiau džiovinti, tačiau namų sąlygomis džiovintų nuo lukšto branduoliai sunkiai atsiskiria. O išmesti gaila. Esu daug skaičiusi, kiek tose moliūgo sėklose yra gėrio. Tad šiemet, kad niekas nenueitų perniek, įsigijau presą aliejui spausti. Per dieną apdoroju 1,5–2 moliūgus. O iš trijų moliūgų surinktų sėklų vidutiniškai pavyko išspausti 100 ml visiškai natūralaus, termiškai neapdoroto aliejaus, – pasakoja Šarūnė.
Moteris jau žino, kaip patikrinti, ar aliejus tikrai tinkamas vartoti maistui ar kosmetikai. Į skaidraus stiklo stiklinę tereikia įpilti aliejaus ir jį apšviesti žibintuvėliu – tinkamas vartoti aliejus toje šviesoje turi įgauti rubino spalvą. Ir priešingai – jei apšviestas aliejus atrodo žalias ar rudas, tai reiškia nekokybišką produktą. Šarūnė, kiek kartų aliejų spaudė ir kiek kartų jo kokybę betikrino – visas jis švietė sodraus burgundiško vyno spalva. „Kitaip negali būti, nes tai rankų darbo produktas, be jokių sintetinių ar cheminių priedų“, – atvirauja moteris, nuosavos gamybos moliūgų aliejų naudojanti savo virtuvėje – juo gardina košes, sriubas, troškinius, moliūgų aliejaus įmasažuoja į galvos odą. Šarūnės bičiulės jau patikrino, kad moliūgų natūralus aliejus labai tinkamas sausai veido odai puoselėti, strijoms naikinti. Pati moliūgų augintoja savo grožiu irgi rūpinasi moliūgų sėklų aliejumi, kuriame gausu nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, minkština odą, padeda atkurti jo riebalinį barjerą ir sustiprina apsaugines odos funkcijas, skatina ląstelių atsinaujinimą, didina odos elastingumą, o jame esantys vitamino E ištekliai padeda atitolinti senėjimo procesus, gerina odos išvaizdą ir spalvą, užkerta kelią smulkioms raukšlelėms susidaryti.
Moliūgo aliejaus jau naudoja ir Šarūnės vyras Julius. O Vaitekūnų sūnūs, intensyviai besimokantys mokykloje, moliūgo aliejaus nauda irgi įtikėję, tad mielai kiekvieną rytą prie pusryčių stalo paima moliūgo sėklų aliejaus, mamos supilstyto į kapsules – tai rūpestinga mama praturtina savo sūnų dienos racioną, nes šis aliejus augančių jos sūnų organizmą aprūpina visais būtiniausiais vitaminais. Šalto spaudimo moliūgų sėklų aliejus yra turtingas vitaminų A, D, E, įvairių mineralų (cinko, kalcio, fosforo ir kt.), biologiškai aktyvių medžiagų, fitosterolių. Jame labai gausu žmogui nepakeičiamų nesočiųjų riebalų rūgščių – linolio (Omega 6) ir oleino (Omega 9), kurio žmogaus organizmas paprasčiausiai jų negamina.
Investicija į sveikatą
Moliūgų sėklų aliejų nuo seno žmonės yra praminę juoduoju auksu, norėdami pabrėžti jo unikalumą ir vertę. Iš tiesų niekas nesiginčija – nei medikai, nei sveikuoliai, kad būtent šaltai spaustas moliūgų aliejus yra sveikatos „bomba“. Jį į savo racioną įtraukę žmonės gerina savo širdies veiklą ir kraujotaką, mažina cholesterolio kiekį, stiprina inkstų ir šlapimo pūslės funkcijas. Nuo senovės moliūgų aliejus garbinamas ir už kitokias gerąsias savybes: priešuždegiminį poveikį, kaulų stiprinimą bei gebėjimą koreguoti pažeistą hormonų pusiausvyrą.
Šarūnė Vaitekūnė iš tų moterų, kuriai rūpi šeima, jos sveikata, tad nesvarstydama – apsimoka ar ne – įsigijo šalto spaudimo buitinį aliejaus presą. Žaliavos, iš ko spausti, ji turi sočiai. Tai kam pirkti moliūgų aliejų visai šeimai yra brangu. Tad Šarūnė rado išeiti: nuo šio rudens pati namų sąlygomis, įdėdama nemažai rankų darbo, savo reikmėms iš ekologiškai augintos žaliavos, tikrai natūralaus ir kokybiško „juodojo aukso“ jau turi. Daug jo nespaudžia, nes visiškai natūralus produktas tinka vartoti tik kelias savaites. Kai presas po ranka, moteris bet kada pasirengusi papildyti turimas atsargas.