
Naujausios
Laimėtoja vertina tradicinę virtuvę
„Šiaulių krašto“ kulinarijos konkurse daugiausia balsų surinko ir mėnesio kulinare tapo Joniškio rajono savivaldybės Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausioji kraštotvarkos specialistė Regina Leknickienė. Ji apdovanota knyga „Kodėl prancūzės nestorėja“. Mėnesio kulinarė vertina tradicinę iš mamos perimtą virtuvę, tačiau improvizuoti nevengia, ruošdama patiekalus iš žvėrienos. Moteris atvira: maisto gaminimas nėra jos mėgstamiausias užsiėmimas, užima turbūt tik dešimtadalį visos veiklos – nuo profesinių žinių gilinimo iki dekoratyvinio apželdinimo mokslų.sinių žinių gilinimo iki dekoratyvinio apželdinimo mokslų.
Loreta RIPSKYTĖ
loretar@skrastas.lt
Regina Leknickienė sako, kad jos gyvenime virtuvė – ne svarbiausias dalykas, nes yra kur kas įdomesnių užsiėmimų. Architektės išsilavinimą turinti moteris neseniai Joniškio žemės ūkio mokykloje baigė dekoratyvinio apželdinimo studijas, kuriose sako susitikusi su nuostabiais dėstytojais, įgijusi daug naudingų žinių.
Negana to, kad visiems profesinės mokyklos auklėtiniams suteikiama galimybė mokytis vairavimo, 58-erių metų Savivaldybės tarnautoja priėmė iššūkį ir nuo šių metų kovo mėnesio savo rankose jau laiko vairuotojos teises.
Regina Leknickienė pasakoja, kad apie maisto gaminimą dabar apskritai mažai tenka galvoti. Vaikai – Urtė, Kotryna ir Aleksandras – jau užaugę. O ir tada, kai jie dar maži lakstė po kiemą, dažnai pietus gamindavo močiutė.
„Turbūt manyje brandintą maisto gaminimo talentą greičiau perėmė vaikai. Jaunylis Aleksandras kepa puikius kibinus, Kotrynos šeima mėgsta ir ruošia įvairius troškinius, lazanijas. Sigutis (Reginos vyras Sigitas Leknickas – aut. past.) juos valgo, tačiau labiau vertina tradicinį lietuvišką maistą, kai daržovės yra daržovės, mėsa yra mėsa, o ne kokie nors mišiniai“, – apie skirtingą šeimos maisto politiką aiškina joniškietė.
Regina sako, kad labai puikios šeimininkės buvo jos šviesaus atminimo sesuo Vanda ir mama. Mama ruošdavo įvairius veršienos, paukštienos vyniotinius, kuriems mėsos įsigydavo iš pažįstamų kaime. Be abejonės, šventės neapsieidavo be tradicinės lietuviškos baltos mišrainės. Velykoms ant stalo puikuodavosi netikras zuikis, kepta sprandinė.
Sprandinės išklotinę reikia peiliu įpjaustyti, tada gerai „sušmožinti“ pipirais ir druska, suvynioti į žąsies taukais ar kitais riebalais pateptą foliją ir kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje. Jei sprandinė gerai įtrinta prieskoniais, puikiai iškeps ir jais persigers per porą valandų. Iškepus sprandinę reiktų paslėgti, tada bus lengva pjaustyti. Labai skanu valgyti su krienais.
Moteris eksperimentuoja gamindama patiekalus iš žvėrienos. Jos kepta bebro mėsa ir atnešė geriausio balandžio mėnesio „Šiaulių krašto“ kulinaro laimėjimą.
„Kartais medžiotojų žmonos sako, kad elnio ar šerno mėsa pagaminus būna kieta, sausa. Bet, pavyzdžiui, elnieną išmirkius šaltame vandenyje su druska, ji būna puiki. Jei dedi acto ir per ilgai palaikai, skonis būna rūgštokas“, – aiškina joniškietė, savo virtuvės „draugu“ vadinanti ketaus puodą, į kurį sudėjusi pjaustytą mėsą, morkas, bulves ar kitas daržoves, pašauna į orkaitę ir nesuka galvos.
Patiekalas pavyksta skanus, mėsa minkšta, švelni, ir kiekvienas produktas būna grynas, nepersimaišęs su kitais, tik kvapai susijungia.
Nors patarimuose rašoma, kad bulvių kartu su mėsa negalima dėti, nes ne per vienodą laiką iškepa, joniškietė tokių nurodymų nepaiso, ir visada pasiseka. Tiesiog nereikia kepant puodo vis darinėti ir tikrinti.
Kadangi gaminimas Reginos Leknickienės gyvenime užima tik labai mažą dalį laiko, ji sako daug skaitanti, mėgstanti psichologinę literatūrą, pateikiamą labiau per religinę krikščionybės prizmę. Nors domėjosi ir Rytų religijomis, sako, kad asmeniškai jos nėra tokios artimos ir priimtinos.
R. Leknickienė dirba mėgstamą kraštotvarkos specialistės darbą Architektūros ir teritorijų planavimo skyriuje. Prieš daugelį metų tada kitaip vadintame šiame Savivaldybės skyriuje Joniškyje ji pakeitė į pensiją išėjusią vyriausiąją architektę Danutę Rimgailienę.
Po gero dešimtmečio darbo keliai pasuko į Šiaulius. Miesto savivaldybėje dvejus metus ėjo vyriausiojo architekto pavaduotojos pareigas, o nuo 2006-ųjų buvo pakviesta į Šiaulių apskrities administraciją.
Autorės nuotr.
LAIMĖTOJA: Balandžio mėnesio kulinarės prizą laimėjusi joniškietė Regina Leknickienė vertina tradicinę virtuvę, bet mėgsta ir eksperimentuoti.