Mėnesio kulinarės virtuvė – ne vien iš studentiškų pajamų

Mėnesio kulinarės virtuvė – ne vien iš studentiškų pajamų

Mėnesio kulinarės virtuvė – ne vien iš studentiškų pajamų

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto farmacijos specialybės penkto kurso studentė, kuršėniškė Irma Vargalytė tapo geriausia kovo mėnesio kulinare. Skaitytojai įvertino jos pasiūlymą, kaip patiekti vištienos salotas su karamelizuotais ananasais.

Redakcija kulinarę apdovanojo knyga „Šiuolaikinė lietuvių virtuvė. Tradicijos ir dabartis“.

Vytautas RUŠKYS

vytautas@skrastas.lt

I. Vargalytė kulinarijai skiriamą laiką vadina gyvenimo atgaiva.

„Ir kuo dažniau sukuosi virtuvėje – tuo aistra šiam pomėgiui stiprėja“, – sakė ji.

Labiausiai mėgsta kepti sausainius. Tada labiausiai nusiramina nuo įtampos, pailsi prieš miegą.

„Šiaulių krašte“ spausdintą vištienos salotų receptą sugalvojo pati, iš kitur tik šiek tiek nusižiūrėjo kai kuriuos ingredientus padažui. Mergina šį valgį gamina porą metų.

„Darželio nelankiau, o augau pas močiutę, tai ji leido vis virti ar kepti – toks buvo mano užsiėmimas“, – sakė Irma.

Ji domisi lietuvių virtuvės tradicijomis, todėl patenkinta padovanota knyga apie tai.

„Kai iš Kuršėnų išvažiavau studijuoti į Kauną, tada patyriau, koks įvairus mūsų Lietuvos kulinarinis paveldas, – sakė kuršėniškė. – Mus skiria tik šimtas kitas kilometrų, tačiau kitame Lietuvos gale nežinomas žemaitiškas kastinys. Kaip daug žemaičių nežino aukštaitiškų skanėstų“.

Viena pati gyvenanti mergina savo patiekalais vaišina draugus. Dabar kai studentė dar dirba vaistinėje, dažną dieną kolegas pradžiugina saldumynais, užkandžiais.

Turbūt todėl kaip atsidėkojimą gauna dovanai kulinarinės literatūros. Jos susidarė ilgoka lentyna.

Pati lanko renginius, kur pristatomos kulinarijos knygos. Su jų autoriais pradeda bendrauti elektroniniais laiškais apie virtuvės reikalus. Taip susipažino su viena jų autore Beata Nicholson. Kai ji prasitarė norinti pagaminti Kuršėnų vyniotinį – šio krašto firminį desertą, tai Irma pamokė.

Dar internete beveik kasdien peržiūri su kulinarija susijusius tinklaraščius. Pati pasidalija patirtimi. Mergina labiausiai pavykusių patiekalų nuotraukas talpina facebook. Tada gauna klausimų, kaip patiekalą pasigaminti. Mielai papasakoja.

Studijuodama medicinos mokslus, sukaupė žinių apie sveikos mitybos pagrindus. Tačiau nesuabsoliutina.

„Šiais laikais madinga stengtis valgyti kuo sveikiau, todėl kai įmanoma, gamindama valgį sau, stengiuosi naudoti liesesnių, mažiau kaloringų produktų, pavyzdžiui, salotų, – sakė Irma. – Bet juk ne visiems tai aktualu, daug kas nori kuo skaniau, mėgsta saldumynų – tai kitus tuo ir vaišinu“.

Išlaidų virtuvės reikmėms studentiškų pajamų nepakanka.

„Turiu labai gerus tėvelius, sesę – jie negaili skirti mano malonumui, pomėgiui, – sakė Irma. – Ir geriau atsideda pinigų ne naujai suknelei nusipirkti, o pagaminti patiekalų kitiems žmonėms“.

Virtuvės šiukšliadėžėje beveik niekas neatsiduria.

Nes produktus perka tik turguje ir tiek, kiek reikia numatytam patiekalui pagal susidarytą sąrašą.

Asmeninė nuotr.

KULINARĖ: Geriausia kovo mėnesio kulinare tapusi kuršėniškė Irma Vargalytė draugams dažniau pagamina saldumynų, o sau – mažiau kaloringų patiekalų.