Parduodi grybus – pasitikrink sveikatą

Parduodi grybus – pasitikrink sveikatą

Par­duo­di gry­bus – pa­si­tik­rink svei­ka­tą

Ūki­nin­kams ir so­di­nin­kams, au­gi­nan­tiems ir par­duo­dan­tiems ne­di­de­lius vai­sių, dar­žo­vių, uo­gų kie­kius, ren­kan­tiems miš­ko gė­ry­bes par­duo­ti, Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba (VMVT) su­pap­ras­ti­no tvar­ky­mo, san­dė­lia­vi­mo, fa­sa­vi­mo rei­ka­la­vi­mus. Bet tvar­ka lie­ka griež­ta – par­duo­dan­tiems kad ir pin­ti­nę gry­bų, rei­kia pa­si­tik­rin­ti svei­ka­tą ir iš­klau­sy­ti hi­gie­nos kur­sus.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Nus­ta­tė svo­rius

Su­pap­ras­tin­ti rei­ka­la­vi­mai tai­ko­mi pir­mi­nių pro­duk­tų ga­min­to­jams, per vie­ną se­zo­ną pa­ga­mi­nan­tiems ir par­duo­dan­tiems vie­ti­nė­je rin­ko­je ne dau­giau kaip 700 kg bul­vių, 50 kg smul­kių vai­sių ar uo­gų (braš­kių, ser­ben­tų, ši­lauo­gių, sly­vų, treš­nių ir kt.), 300 kg stam­bių vai­sių (obuo­lių, kriau­šių ir kt.), 400 kg šak­nia­vai­si­nių ir gū­ži­nių dar­žo­vių (mor­kų, bu­ro­kė­lių, ro­pių, sa­lie­rų, ko­pūs­tų ir kt.), 100 kg se­zo­ni­nių dar­žo­vių (agur­kų, po­mi­do­rų, pa­pri­kų ir kt.), 15 kg la­pi­nių dar­žo­vių ir švie­žių prie­sko­nių (špi­na­tų, kra­pų, svo­gū­nų laiš­kų, įvai­rių sa­lo­tų), 50 kg miš­ko gė­ry­bių (gry­bų, uo­gų, su­los ir kt.), 700 kg mais­ti­nių grū­dų, 30 kg ankš­ti­nių dar­žo­vių (pu­pe­lių, žir­nių ir kt.).

Pa­sak Au­re­li­jos Drums­tie­nės, VMVT vy­riau­sio­sios spe­cia­lis­tės-vals­ty­bi­nės mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rės, pa­kei­ti­mai bu­vo rei­ka­lin­gi, nes Eu­ro­pos Są­jun­gos tei­sės ak­tai dėl mais­to tvar­ky­mo hi­gie­nos nea­pi­ma ma­žais kie­kiais vie­ti­nei rin­kai tie­kian­čių įmo­nių, to­dėl kiek­vie­na vals­ty­bė na­rė tu­ri pa­ti nu­si­sta­ty­ti kas yra „ma­žas pir­mi­nio pro­duk­to kie­kis“ ir ko­kie hi­gie­nos rei­ka­la­vi­mai tai­ko­mi su­bjek­tams, ma­žais kie­kiais pro­duk­tus tie­kian­tiems į rin­ką.

„Sau­gos ir ko­ky­bės rei­ka­la­vi­mai vai­siams ir dar­žo­vėms, ne­prik­lau­so­mai nuo jų kie­kio, iš­lie­ka vie­no­di. Ta­čiau, par­duo­dant ke­lio­li­ka ki­log­ra­mų sa­vo so­de užau­gin­tų dar­žo­vių, yra ne­pri­va­lo­ma įsi­reng­ti to­kių san­dė­lių ar pa­si­rū­pin­ti to­kio­mis pro­duk­tų pa­kuo­tė­mis, kaip di­de­lius kie­kius ana­lo­giš­kos pro­duk­ci­jos užau­gi­nan­tiems ūki­nin­kams ar įmo­nėms“, – tei­gia A. Drums­tie­nė.

Prieš par­duo­dant – į kur­sus

Ne­di­de­lius kie­kius uo­gų, vai­sių ir dar­žo­vių par­duo­dan­tys žmo­nės tu­ri pa­si­tik­rin­ti svei­ka­tą ir iš­klau­sy­ti pri­va­lo­mus hi­gie­nos įgū­džių mo­ky­mo kur­sus.

Pa­sak A. Drums­tie­nės, hi­gie­nos įgū­džių kur­sus, ku­rie yra pri­va­lo­mi bet ko­kia mais­to tvar­ky­mo veik­la už­sii­man­tiems as­me­nims, or­ga­ni­zuo­ja Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos li­cen­ci­juo­tos įmo­nės (cent­rai).

Kiek žmo­nių yra iš­klau­sę šiuos kur­sus, VMVT sta­tis­ti­kos ne­ren­ka.

Ar rea­lu, kad at­si­ne­šę iš miš­ko pin­ti­nę gry­bų, uo­gų žmo­nės pa­jėgs ati­tik­ti ke­lia­mus rei­ka­la­vi­mus, pa­vyz­džiui, pa­si­tik­rin­ti svei­ka­tą?

„Ma­nau, rea­lu, nes vi­si, tvar­kan­tys mais­tą (ga­mi­nan­tys, pa­kuo­jan­tys, par­duo­dan­tys ir at­lie­kan­tys ki­tus veiks­mus su mais­tu), tu­ri bū­ti iš­klau­sę kur­sus ir pa­si­tik­ri­nę svei­ka­tą. Ar jūs no­rė­tu­mė­te pirk­ti avie­tes, mė­ly­nes, že­muo­ges iš žmo­gaus, ku­ris ser­ga tu­ber­ku­lio­ze, he­pa­ti­tu A, ro­ta­vi­ru­su ir ki­to­mis už­kre­čia­mo­mis li­go­mis?“ – re­to­riš­kai klau­sia A. Mi­ka­laus­kie­nė.

Yra ir ki­tų rei­ka­la­vi­mų – par­da­vė­jai pri­va­lo tu­rė­ti žur­na­lus, ku­riuo­se bū­tų re­gist­ruo­ja­mi pa­ga­min­ti ir pa­tiek­ti rin­kai pro­duk­tų kie­kiai, taip pat prie­mo­nės, ku­rių bu­vo im­ta­si dėl ne­sau­gių ar ne­ko­ky­biš­kų pir­mi­nių pro­duk­tų (su­nai­kin­ta, per­dirb­ta ar ki­ta).

Ra­gi­na re­gist­ruo­tis

As­me­nys, par­duo­dan­tys sa­vo pa­čių išau­gin­tus švie­žius vai­sius ir dar­žo­ves ar ki­tus pir­mi­nius pro­duk­tus, gam­to­je su­rink­tus gry­bus, uo­gas, su­lą, tu­ri už­si­re­gist­ruo­ti VMVT te­ri­to­ri­nia­me pa­da­li­ny­je. Už­si­re­gist­ruo­ti ga­li­ma ir in­ter­ne­tu na­muo­se. Re­gist­ra­ci­ja yra ne­mo­ka­ma.

Lie­tu­vo­je yra re­gist­ruo­ti 159 pir­mi­nius pro­duk­tus rin­kai tie­kian­tys as­me­nys.

A. Mi­ka­laus­kie­nė in­for­ma­vo, kad šiuo me­tu Šiau­lių ap­skri­ty­je yra už­re­gist­ra­vęs 21 as­muo, par­duo­dan­tis sa­vo ūky­je užau­gin­tus vai­sius ir dar­žo­ves.

Pa­sak A. Drums­tie­nės, vi­sų į rin­ką tie­kian­čių su­bjek­tų kont­ro­lė vyk­do­ma ana­lo­giš­kai: at­lie­kant pla­ni­nius, tiks­li­nius pa­tik­ri­ni­mus ar­ba ga­vus pra­ne­ši­mą apie ga­li­mą nea­ti­ti­ki­mą tei­sės ak­tų rei­ka­la­vi­mams.

A. Mi­ka­laus­kie­nės tei­gi­mu, šie­met bu­vo at­lik­ta de­šimt pa­tik­ri­ni­mų, jų me­tu nu­sta­ty­ta ženk­li­ni­mo pa­žei­di­mų, ke­li par­da­vė­jai ne­tu­rė­jo svei­ka­tos pa­so.

Ne­si­lai­kan­tiems tei­sės ak­tuo­se nu­ma­ty­tų rei­ka­la­vi­mų, bau­dos ga­li bū­ti tai­ko­mos pa­gal Ad­mi­nist­ra­ci­nio tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­są.

„Ka­dan­gi rei­ka­la­vi­mai pir­mi­niams ga­min­to­jams, tie­kian­tiems pro­duk­tus rin­kai re­gist­ruo­tis VMVT įsi­ga­lio­jo ne­se­niai, san­kci­jos kol kas nė­ra tai­ko­mos. Šiuo me­tu pa­grin­di­nis VMVT ins­pek­to­rių už­da­vi­nys yra in­for­muo­ti par­da­vė­jus, tur­ga­vie­tės ad­mi­nist­ra­ci­ją, ūki­nin­kus, so­di­nin­kus ar že­mės val­dos sa­vi­nin­kus apie nau­jus rei­ka­la­vi­mus bei pra­šy­ti juos už­si­re­gist­ruo­ti“, – paaiš­ki­na A. Drums­tie­nė.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

NUOS­TA­TA: Šiau­lių VMVT vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ja-vals­ty­bi­nė mais­to pro­duk­tų ins­pek­to­rė Aud­ro­nė Mi­ka­laus­kie­nė sa­ko, kad vi­si, ga­mi­nan­tys, pa­kuo­jan­tys, par­duo­dan­tys ir at­lie­kan­tys ki­tus veiks­mus su mais­tu, tu­ri bū­ti iš­klau­sę kur­sus ir pa­si­tik­ri­nę svei­ka­tą: „Ar jūs no­rė­tu­mė­te pirk­ti avie­tes, mė­ly­nes, že­muo­ges, ku­ris ser­ga tu­ber­ku­lio­ze, he­pa­ti­tu A, ro­ta­vi­ru­su ir ki­to­mis už­kre­čia­mo­mis li­go­mis?“