Nuogiausias mados laikotarpis pristatomas mados istoriko parodoje

Nuogiausias mados laikotarpis pristatomas mados istoriko parodoje

Nuogiausias mados laikotarpis pristatomas mados istoriko parodoje

Balandžio 22 dieną Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje lankėsi žinomas mados istorikas Aleksandras Vasiljevas. Menininkas pristatė viloje eksponuojamą parodą „Art deco mada (1918–1939)“ iš savo asmeninės kolekcijos. Iki rugpjūčio 23 dienos viloje veiksianti paroda lankytojus supažindina su nuogiausiu laikotarpiu mados istorijoje.

A. Vasiljevas į muziejų atvežė jau trečią savo parodą. Ji supažindina su XX a. tarpukario Europos mada ir jos pokyčiais. Paroda atskleidžia sudėtingą laikotarpį, kuris po Pirmojo pasaulinio karo privertė keisti nusistovėjusias visuomenės normas ir gyvenimo būdą. Vyrams žuvus karo laukuose moterys liko be maitintojų, todėl pirmą kartą istorijoje pradėjo ieškoti darbo.

„Tuometinės moterys buvo ryžtingos, jos norėjo įrodyti, kad viską gali padaryti ne ką blogiau nei vyrai, – pasakojo A. Vasiljevas. – Jos pradėjo dirbti, sportuoti, mokytis, vairuoti automobilius, netgi rūkyti, norėjo įgyti teisę balsuoti ir galimybę išsiskirti.“

Moterys bandė pabrėžti savo seksualumą ir pirmą kartą istorijoje atidengė nugarą, kojas, rankas. Be to, apranga turėjo atitikti naują gyvenimo būdą ir atsiradusius poreikius. Pinigų stygius skatino kūrybiškumą – suknelės buvo dekoruojamos, išsiuvinėtos rankomis.

Moterų noras apsinuoginti atsirado ir dėl itin išpopuliarėjusių šokių: regtaimų, fokstrotų, čarlstonų. Energingi judesiai reikalavo atitinkamos aprangos, todėl drabužiai trumpėjo, tapo laisvesni ir atviresni.

A. Vasiljevas pabrėžė, kad elektros atsiradimas taip pat padarė įtaką tuometinei aprangai. Moterys sukneles puošė blizgiomis detalėmis, karoliukais, dabinosi ryškiais papuošalais, nes kiekviena troško spindėti šokių aikštelės šviesoje ir atkreipti visų dėmesį.

Dauguma A. Vasiljevo kolekcijos rūbų turi savo istorijas, kai kurie jų priklausė garsiems žmonėms.

Pagal muziejaus inf.

Rolando PARAFINAVIČIAUS nuotr.

PARODA: Mados istorikas Aleksandras Vasiljevas Šiauliuose pristatė jau trečiąją parodą iš savo asmeninės kolekcijos.