
Naujausios
Parduodi grybus – pasitikrink sveikatą
Ūkininkams ir sodininkams, auginantiems ir parduodantiems nedidelius vaisių, daržovių, uogų kiekius, renkantiems miško gėrybes parduoti, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) supaprastino tvarkymo, sandėliavimo, fasavimo reikalavimus. Bet tvarka lieka griežta – parduodantiems kad ir pintinę grybų, reikia pasitikrinti sveikatą ir išklausyti higienos kursus.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Nustatė svorius
Supaprastinti reikalavimai taikomi pirminių produktų gamintojams, per vieną sezoną pagaminantiems ir parduodantiems vietinėje rinkoje ne daugiau kaip 700 kg bulvių, 50 kg smulkių vaisių ar uogų (braškių, serbentų, šilauogių, slyvų, trešnių ir kt.), 300 kg stambių vaisių (obuolių, kriaušių ir kt.), 400 kg šakniavaisinių ir gūžinių daržovių (morkų, burokėlių, ropių, salierų, kopūstų ir kt.), 100 kg sezoninių daržovių (agurkų, pomidorų, paprikų ir kt.), 15 kg lapinių daržovių ir šviežių prieskonių (špinatų, krapų, svogūnų laiškų, įvairių salotų), 50 kg miško gėrybių (grybų, uogų, sulos ir kt.), 700 kg maistinių grūdų, 30 kg ankštinių daržovių (pupelių, žirnių ir kt.).
Pasak Aurelijos Drumstienės, VMVT vyriausiosios specialistės-valstybinės maisto produktų inspektorės, pakeitimai buvo reikalingi, nes Europos Sąjungos teisės aktai dėl maisto tvarkymo higienos neapima mažais kiekiais vietinei rinkai tiekiančių įmonių, todėl kiekviena valstybė narė turi pati nusistatyti kas yra „mažas pirminio produkto kiekis“ ir kokie higienos reikalavimai taikomi subjektams, mažais kiekiais produktus tiekiantiems į rinką.
„Saugos ir kokybės reikalavimai vaisiams ir daržovėms, nepriklausomai nuo jų kiekio, išlieka vienodi. Tačiau, parduodant keliolika kilogramų savo sode užaugintų daržovių, yra neprivaloma įsirengti tokių sandėlių ar pasirūpinti tokiomis produktų pakuotėmis, kaip didelius kiekius analogiškos produkcijos užauginantiems ūkininkams ar įmonėms“, – teigia A. Drumstienė.
Prieš parduodant – į kursus
Nedidelius kiekius uogų, vaisių ir daržovių parduodantys žmonės turi pasitikrinti sveikatą ir išklausyti privalomus higienos įgūdžių mokymo kursus.
Pasak A. Drumstienės, higienos įgūdžių kursus, kurie yra privalomi bet kokia maisto tvarkymo veikla užsiimantiems asmenims, organizuoja Sveikatos apsaugos ministerijos licencijuotos įmonės (centrai).
Kiek žmonių yra išklausę šiuos kursus, VMVT statistikos nerenka.
Ar realu, kad atsinešę iš miško pintinę grybų, uogų žmonės pajėgs atitikti keliamus reikalavimus, pavyzdžiui, pasitikrinti sveikatą?
„Manau, realu, nes visi, tvarkantys maistą (gaminantys, pakuojantys, parduodantys ir atliekantys kitus veiksmus su maistu), turi būti išklausę kursus ir pasitikrinę sveikatą. Ar jūs norėtumėte pirkti avietes, mėlynes, žemuoges iš žmogaus, kuris serga tuberkulioze, hepatitu A, rotavirusu ir kitomis užkrečiamomis ligomis?“ – retoriškai klausia A. Mikalauskienė.
Yra ir kitų reikalavimų – pardavėjai privalo turėti žurnalus, kuriuose būtų registruojami pagaminti ir patiekti rinkai produktų kiekiai, taip pat priemonės, kurių buvo imtasi dėl nesaugių ar nekokybiškų pirminių produktų (sunaikinta, perdirbta ar kita).
Ragina registruotis
Asmenys, parduodantys savo pačių išaugintus šviežius vaisius ir daržoves ar kitus pirminius produktus, gamtoje surinktus grybus, uogas, sulą, turi užsiregistruoti VMVT teritoriniame padalinyje. Užsiregistruoti galima ir internetu namuose. Registracija yra nemokama.
Lietuvoje yra registruoti 159 pirminius produktus rinkai tiekiantys asmenys.
A. Mikalauskienė informavo, kad šiuo metu Šiaulių apskrityje yra užregistravęs 21 asmuo, parduodantis savo ūkyje užaugintus vaisius ir daržoves.
Pasak A. Drumstienės, visų į rinką tiekiančių subjektų kontrolė vykdoma analogiškai: atliekant planinius, tikslinius patikrinimus arba gavus pranešimą apie galimą neatitikimą teisės aktų reikalavimams.
A. Mikalauskienės teigimu, šiemet buvo atlikta dešimt patikrinimų, jų metu nustatyta ženklinimo pažeidimų, keli pardavėjai neturėjo sveikatos paso.
Nesilaikantiems teisės aktuose numatytų reikalavimų, baudos gali būti taikomos pagal Administracinio teisės pažeidimų kodeksą.
„Kadangi reikalavimai pirminiams gamintojams, tiekiantiems produktus rinkai registruotis VMVT įsigaliojo neseniai, sankcijos kol kas nėra taikomos. Šiuo metu pagrindinis VMVT inspektorių uždavinys yra informuoti pardavėjus, turgavietės administraciją, ūkininkus, sodininkus ar žemės valdos savininkus apie naujus reikalavimus bei prašyti juos užsiregistruoti“, – paaiškina A. Drumstienė.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
NUOSTATA: Šiaulių VMVT viršininko pavaduotoja-valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė sako, kad visi, gaminantys, pakuojantys, parduodantys ir atliekantys kitus veiksmus su maistu, turi būti išklausę kursus ir pasitikrinę sveikatą: „Ar jūs norėtumėte pirkti avietes, mėlynes, žemuoges, kuris serga tuberkulioze, hepatitu A, rotavirusu ir kitomis užkrečiamomis ligomis?“