Apie bulvių traškučius

Apie bulvių traškučius

PRAVARTU ŽINOTI

Apie bulvių traškučius

Klasikinis bulvių traškučių gaminimo būdas: bulvės pjaustomos plonais griežinėliais ir apie 8 minutes skrudinamos aliejuje. Tačiau, jei kepama ilgiau nei 30 sekundžių, produkte atsiranda kancerogeninė medžiaga akrilamidas.

Akrilamidas – nuodinga cheminė medžiaga, priskiriama kancerogeninėms medžiagoms, galinti pažeisti centrinę bei periferinę nervų sistemą, sukelti vėžį, paveldimas ligas.

Akrilamidui būdinga savybė – kauptis žmogaus organizme. Mokslininkai pateikia hipotezių, kad su kiekviena porcija bulvių traškučių, per savaitę suvalgytų ikimokykliniame amžiuje, didėja rizika susirgti pieno liaukų vėžiu. Rizika susirgti krūties vėžiu apie 60-uosius metus apytikriai lygi 1:25. Jei vaikai iki 5 metų valgo traškučių nors kartą per savaitę, rizika padidėja 27 procentais.

Norint to išvengti, gamintojai ėmėsi kitos gamybos technologijos: pirmiausia paruošiama bulvių tyrė, iš jos formuojami traškučiai, kurių kepimo laikas užtrunka tik 15-20 sekundžių.

Nors bulvių traškučiai kaip sveikatai pavojingas maistas minimi bene dažniausiai, jų kasdien valgo apie 10 procentų mokyklinio amžiaus Lietuvos moksleivių (dažno tokio vaiko pietūs – maišelis traškučių, stiklinė kolos ir šokoladas).

Vaikams iki 4 metų amžiaus  traškučių duoti visai nereikėtų. Didžiausią poveikį protinei veiklai turi taisyklinga mityba per pirmuosius trejus gyvenimo metus, kai smegenys sparčiai auga. Nesveikuose produktuose nėra naudingų mikroelementų ir vitaminų, būtinų smegenų veiklai. Visiškai tokio maisto turėtų atsisakyti pagyvenę žmonės bei turintys chroniškų sveikatos problemų.

Kita dėl bulvių traškučių besaikio vartojimo keliama problema – nutukimas. 100 g paprastų bulvių žmogaus organizmui suteikia tik 74-78 kcal. 100 g bulvių traškučių randama net iki 520 kcal. 100 g traškučių gali būti randama iki 34 g riebalų.

Paprastas nedidukas 35 g masės bulvių traškučių maišelis savyje slepia apie 2,5  šaukštelio aliejaus, didesnis 50 g pakelis – 3,5 šaukštelio aliejaus. Be to, siekdami pelno, kai kurie bulvių traškučių gamintojai renkasi pigesnius riebalus, kuriuose yra daug sveikatai kenksmingų sočiųjų ir trans-riebalų. Manoma, kad iki 2020 metų ketvirtadalis vaikų turės antsvorio. Dietologai taip pat patvirtina, kad bulvių traškučiai tapo viena didžiausių amerikiečių mitybos nelaimių.

Bulvių traškučiuose beveik visuomet randama maisto priedo – mononatriogliutamato. Bulvių traškučių ženklinimo etiketėse gliutamo rūgštis ir jos druskos žymimos E620-633.

Natrio gliutamatas nėra draudžiamas maisto priedas, tačiau pastaruoju metu jis sukelia vis daugiau diskusijų. Gliutamatas turi savybę duoti trumpalaikį sotumo jausmą ir antriniais keliais skatinti alkį, todėl skaniai pavalgęs žmogus netrukus vėl nori dar ko nors užkąsti.

Dažnai valgant gliutamatu paskanintus patiekalus, normalus maistas po kurio laiko pradeda atrodyti tarsi beskonis.

Gamintojai kartais sąmoningai gudrauja, traškučių ženklinimo etiketėse pateikdami klaidinančią vartotoją informaciją, pavyzdžiui, ant traškučių pakuotės didelėmis raidėmis parašo „šviežia grietinė, svogūnai, žalumynai“, o kitoje pakuotės pusėje gerokai smulkesniu šriftu – „bulvių traškučiai grietinės, svogūnų ir prieskoninių žolelių skonio“. Atidžiau pažiūrėjus į produkto etiketę matyti, kad tokiuose traškučiuose nėra grietinės, o tik išrūgų miltelių, laktozės, jogurto miltelių, baltymų hidrolizatų. Vartotojas privalo atidžiai nagrinėti perkamų maisto produktų ženklinimo etiketes.

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inf.

Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

BULVĖS: Pagaminti 1 kg traškučių sunaudojama daugiau negu 3 kg bulvių.