Ūkininkų darbymetis tęsiasi daržovių perdirbimo ceche

„Sidabrės“ nuotr.
Asta Zakienė (antra iš kairės) su dukra Egle, marčiomis Donata ir Toma triūsia ką tik įkurtame nuosavo ūkio daržovių perdirbimo ceche. Paruošta dar viena salotų siunta
Šie metai pirmi, kai Gataučių kaimo ūkininkai Zakai dalį užaugintų daržovių savo rankomis perdirba ir ant vartotojo stalo prieš porą savaičių pateikė nemažą galutinių išbaigtų produktų asortimentą. Pasibaigus įtemptam darbymečiui laukuose, gamybinius procesus šeima perkėlė į daržovių perdirbimo cechą, vienintelį tokį mūsų rajone. Darbštūs žmonės tuščių kalbų nemėgsta – geriau per tą laiką padarys šimtą darbų.

Asta ir Kęstutis Zakai pirmąją kopūstų statinę užraugė prieš 25-erius metus. Visi, kas ragavo, skanavo ir gyrė – kieti, traškūs, lietuviški. Manė, kad tuo tikrai kada nors užsiims. Bet tuomet Asta, su vyru pasinėrusi į nuosavo ūkio kūrimo rūpesčius, kopūstų rauginimą nepelnytai apleido. Per tą laiką užaugo jų sūnūs ir dukra, sukūrė savo šeimas, auga pulkelis anūkų. Ir nuosavam ūkyje šiandien visiems užtenka ir vietos, ir darbo iki kaklo. Mat sumanūs tėvai, talkinant jau suaugusiems savo vaikams ir jų šeimoms, veiklą taip išplėtojo, kad jų auginamos daržovės nuo šio rudens keliauja tiesiai ant vaišių stalo – kūrybingai savo ūkyje dirbanti šeima Jauniūnų kaime, šalia daržovių saugyklos, įsirengė daržovių perdirbimo cechą, kuriame kasdien Asta su vyru Kęstučiu, dukra Egle, marčiomis Donata ir Toma, žentu Bartu gamina, raugia, fasuoja visai netradicines, gomuriui netikėtas salotas iš tradicinių lietuviškų daržovių, su meile užaugintų savo laukuose.

 

Plačiau gruodžio 19 d. "Sidabrės" numeryje