Užkandžių klausimas rudens vakarui

Redakcijos archyvo nuotr.
Siū­lo­me tris ne­su­dė­tin­gus re­cep­tus, pa­gal ku­riuos ga­li­ma pa­si­ga­min­ti už­kan­džių, ati­tin­kan­čių svei­kos ir su­ba­lan­suo­tos mi­ty­bos prin­ci­pus.

Ru­duo ir il­gė­jan­tys va­ka­rai kei­čia dau­gu­mos žmo­nių ru­ti­ną: lau­ke ir gam­to­je bū­na­ma trum­piau, o na­muo­se – il­giau. Dėl to ga­li pa­si­keis­ti ir mi­ty­bos įpro­čiai, mat dau­giau lai­ko pra­lei­džiant na­mų vir­tu­vė­je ar prie te­le­vi­zo­riaus, no­ras už­kan­džiau­ti ky­la daž­niau. Sa­vo ruož­tu mais­to ga­my­bos eks­per­tai at­krei­pia dė­me­sį į svei­kus, pa­pras­tai pa­ga­mi­na­mus, pui­kiai ru­dens va­ka­rams tin­ka­mus už­kan­džius.

Cu­ki­ni­jų rie­ke­lės

Rei­kės: 1 ne­di­de­lės cu­ki­ni­jos, aly­vuo­gių alie­jaus ap­šlaks­ty­mui, prie­sko­ni­nių žo­le­lių, tar­kuo­to kie­to­jo sū­rio.

Pa­ruo­ši­mas: Sup­jaus­ty­ki­te ne­di­de­lę cu­ki­ni­ją plo­no­mis juos­te­lė­mis, ap­šlaks­ty­ki­te aly­vuo­gių alie­ju­mi, api­bars­ty­ki­te pa­si­rink­to­mis prie­sko­ni­nė­mis žo­le­lė­mis ar jų mi­ši­niu. Kep­ki­te 180 laips­nių or­kai­tė­je apie 7-10 mi­nu­čių, kol rie­ke­lės švel­niai pa­ru­duos. Išė­mus iš or­kai­tės api­bars­ty­ki­te tar­kuo­tu kie­tuo­ju sū­riu.

Gri­kių traš­ku­čiai

Rei­kės: 1 stik­li­nės gri­kių kruo­pų, 2 vi­du­ti­nio dy­džio sal­džių­jų bul­vių, treč­da­lio stik­li­nės li­nų sė­me­nų, po­ros šaukš­tų se­za­mo sėk­lų, pu­sės stik­li­nės van­dens, 6 ar­ba­ti­nių šaukš­te­lių aly­vuo­gių alie­jaus, žiups­ne­lio drus­kos.

Pa­ruo­ši­mas: Pir­miau­sia pa­ruoš­ki­te gri­kius – už­pil­ki­te gri­kių kruo­pas van­de­niu ir pa­li­ki­te mirk­ti apie 4 va­lan­das. Su­mal­ki­te li­nų sė­me­nis, su­pil­ki­te van­de­nį ir pa­li­ki­te mirk­ti, kol su­si­gers van­duo ir mi­ši­nys taps pa­na­šus į že­la­ti­ną. Su­tar­kuo­ki­te sal­džią­sias bul­ves ir vis­ką su­mai­šy­ki­te į vien­ti­są ma­sę.

Skar­do­je pa­ties­ki­te ke­pi­mo po­pie­rių ir ant jo plo­nu sluoks­niu pa­skleis­ki­te teš­lą. Ant vir­šaus pa­bars­ty­ki­te se­za­mo sėk­lų ir pa­ko­čio­ki­te ko­čė­lu. Kep­ki­te 15 mi­nu­čių, 180 laips­nių tem­pe­ra­tū­ros or­kai­tė­je. Išt­rau­kus, su­pjaus­ty­ki­te teš­lą maž­daug 5 cen­ti­met­rų kvad­ra­tė­liais. Ta­da traš­ku­čius įdė­ki­te kep­ti dar 35-40 mi­nu­čių, 150 laips­nių tem­pe­ra­tū­ro­je, iki kol jie taps sau­si ir traš­kūs.

Brus­ke­ta su po­mi­do­rais

Rei­kės: ita­liš­kos duo­nos čia­ba­tos, švie­žių po­mi­do­rų, aly­vuo­gių alie­jaus, tar­kuo­to kie­to­jo sū­rio, čes­na­ko, kon­ser­vuo­tų ku­ku­rū­zų, prie­sko­ni­nių žo­le­lių, drus­kos ir juo­dų­jų pi­pi­rų.

Pa­ruo­ši­mas: ku­be­liais su­smul­kin­ki­te po­mi­do­rus, įmai­šy­ki­te tar­kuo­to sū­rio, ku­ku­rū­zų, įber­ki­te drus­kos, pi­pi­rų ir žo­le­lių, po­rą šla­ke­lių alie­jaus. Rie­ke­lė­mis su­pjaus­ty­ki­te čia­ba­tą, ap­šlaks­ty­ki­te alie­ju­mi, api­bars­ty­ki­te su­smul­kin­tu čes­na­ku ir ke­lios mi­nu­tėms pa­šau­ki­te į or­kai­tę. Po­mi­do­rų ma­sę dė­ki­te ant ką tik iš or­kai­tės iš­trauk­tų rie­ke­lių. Su­muš­ti­nius ga­li­te pa­puoš­ti ir pa­ska­nin­ti švie­žio ba­zi­li­ko la­pe­liais.