Kavos pupelės: Arabica, Robusta, rinkimo būdai ir kilmė

Autorių nuotr.
Jei esate kavos mėgėjas, tikėtina, kad esate girdėję apie dvi pagrindines kavos pupelių rūšis - arabiką ir robustą, tačiau ką tiksliai reiškia šie terminai? Ir kaip kilmės vieta veikia kavos skonį? O kaip yra su rinkimo metodais? Šiame tinklaraščio įraše atsakysime į visus šiuos ir kitus klausimus. Tikimės, jog straipsnis bus naudingas.

Kas yra arabikos ir robustos kavos pupelės?

Kavos pupelės: arabikos pupelės sudaro maždaug tris ketvirtadalius pasaulio kavos produkcijos. Šios kavos pupelės yra saldesnio skonio nei robustos pupelės, kai yra ruošiamos. Jose taip pat yra mažiau kofeino nei robustos pupelėse, jos giriamos dėl ryškaus rūgštumo, vaisių skonio natų ir sudėtingo aromato. Kita vertus, robusta pupelės dažnai naudojamos kofeino kiekiui mišiniuose padidinti arba kaip pigesnių tirpių kavų užpildas, nes yra pigios. Jos pasižymi žemišku skoniu su kakavos ir riešutų užuominomis.

Kodėl renkantis kavos pupeles svarbi kilmės vieta?

Vieta, kurioje auginama kava, turi įtakos jos skonio pobūdžiui, nes skirtinguose regionuose dirvožemis yra unikalios sudėties, o tai kiekvienai kavos pupelių rūšiai suteikia savitų skonio savybių. Pavyzdžiui, Kenijos kavos paprastai būna ryškaus skonio, pavyzdžiui, citrusinių vaisių ar raudonųjų uogų, o Brazilijos kavos gali turėti riešutų ar karamelės natų. Žinodami, iš kur kilusi jūsų kava, geriau suprasite, kodėl jos skonis toks, koks yra.

Kokie yra rinkimo būdai ir kodėl jie svarbūs?

Kavos pupelių rinkimo būdas taip pat svarbus, nes jis turi įtakos bendrai kavos puodelio kokybei. Du labiausiai paplitę rinkimo būdai yra rinkimas rankomis ir derliaus nuėmimas mašinomis. Renkant rankomis dirba kvalifikuoti darbininkai, kurie kruopščiai atrenka tik prinokusias pupeles, o renkant mašinomis naudojamas mechaninis procesas, kurio metu nuo medžių šakų vienu metu beatodairiškai nuimamos ir prinokusios, ir neprinokusios pupelės, todėl gali būti prastesnės kokybės, nes perdirbimo metu per daug arba per mažai fermentuojasi (dėl to gali atsirasti nemalonus skonis). Apskritai rankomis surinkta kava paprastai būna geidžiamesnė už mechaniniu būdu surinktą kavą dėl aukštesnių kokybės kontrolės standartų ir dėmesio detalėms atrankos procesų metu!

Kokie kavos pupelių prekiniai ženklai yra patys populiariausi?

Vieni iš populiariausių kavos pupelių prekinių ženklų yra Lavazza, Dallmayr, Merild ir Espresso. Visi keturi yra pramonės lyderiai, turintys platų asortimentą aukštos kokybės rinkinių ir specialiai parinktų pupelių mišinių. Juos galite rasti Kavosmugė.lt beveik kiekvienoje internetinėje parduotuvėje