
Naujausios
Konkurso nugalėtoja vertina daržovių patiekalus
Birželio mėnesio „Šiaulių krašto“ receptų konkurso nugalėtoja skaitytojai išrinko radviliškietę Danguolę Dabašinskienę. Taip buvo įvertinti jos senoviniai ir patys pigiausi šeštojo dešimtmečio receptai.
Saulius JUŠKEVIČIUS
saulius@skrastas.lt
Skanauja ir atpažįsta
Prieš 55-erius metus baigusi Radviliškio V. Valsiūnienės vidurinę mokyklą (dabar – Lizdeikos gimnazija) ir visą laiką mokytoja dirbusi ponia Danguolė sako, kad namų ruošos, maisto gamybos pradai buvo įskiepyti būtent baigiamosiose klasėse.
„Namų ruošos (darbų) pamokas dėsčiusi mokytoja mus mokė kulinarijos, maisto patiekimo, stalo serviravimo ir elgesio prie stalo paslapčių. Vedėme receptų sąsiuvinius, kurie tarnauja iki šiolei. Pavarčiusi savo užrašus ir dabar kai ką pagaminu“, – sako ponia Danguolė.
Darbų pamokos berniukams ir mergaitėms vykdavo atskirai.
„Mes, merginos, dvi namų ruošos pamokas kažką kepdavom, virdavom ir dažniausiai po pamokų prie durų jau laukdavo išalkę berniukai, kuriems atiduodavom keptus sausainius, bulkutes“, – prisiminimais dalijasi buvusi pedagogė.
Keliauti mėgstanti radviliškietė sako, kad jaunystėje įskiepyta pagarba maistui svečioje šalyje skatina pasidomėti ir patiekalais.
„Pavyzdžiui, Turkijoje labai patiko baklava (saldus riešutų ir filo tešlos pyragas). Aš skanaudama labai atidžiai išsinagrinėjau pyrago sudėtį“, – sako radviliškietė ir prisimena, jog lankantis Vladivostoke teko ragauti marinuotų paparčių viršūnių, kurių skonis labai panašus į marinuotų grybų. Prisimena Gruzijos, Uzbekijos, Turkmėnijos virtuvėse ragautus patiekalus.
Virtuvėje – tik iš reikalo
Moteris sako nėra „užkietėjusi“ šeimininkė.
„Virtuvėje esu tik tam, kad šeima nebūtų alkana. Labiausiai patinka gaminti daržovių patiekalus: greitai pagaminamus įvairius troškinius, sriubas. Sriubas mėgstu gaminti trintas: į vandenį sudedu smulkiai pjaustytų bulvių, jas paverdu, sutrinu, o jau į trintą sriubos pagrindą dedu šparaginių pupelių, tarkuotų burokėlių, morkų, prieskonių.
Žiemą į sriubas galima dėti pupelių, žirnių. Prie daržovių įpratinau ir šeimą, tačiau nesame vegetarai. Šeimoje kai kada gaminu patiekalų iš paukštienos ar kalakutienos“, – patarimais dalijosi konkurso nugalėtoja.
Naudoja tik pačios pasigamintus prieskonius. Jos darže prie namų visada rasi šviežių bazilikų, krapų, kmynų, mėtų. Šių prieskoninių daržovių prisidžiovinanti ir žiemai, iš jų pasidaro įvairių mišinių. Pats populiariausias mišinys: sumalti džiovinti bazilikai, krapai, mėtos, keli lauro lapeliai, kmynai, truputis saulėgrąžų ir linų sėmenų. Savotišką patiekalo skonį galima išgauti pridedant tik maltų saulėgrąžų ir linų sėmenų.
Nors virtuvėje ponia Danguolė stengiasi būti kuo mažiau, tačiau šeimoje galioja taisyklė: per dieną tris kartus valgomas ruoštas maistas ir du kartus užkandžiaujama.
Nors ir stengiasi nevartoti miltinių patiekalų, tačiau visiškai jų atsisakyti nepavyksta, nes šeimai patinka ir blynai, ir obuolių pyragas, kuris kepamas kas savaitę. Ponia Danguolė pyrago receptą siūlo ją nugalėtoja išrinkusiems skaitytojams.
Obuolių pyragas
Reikės: 4 kiaušinių, 1 stiklinės miltų, vanilinio cukraus, 2 nubrauktų šaukštelių kepimo miltelių, 1 lėkštės pjaustytų neluptų obuolių, riebalų skardai ištepti.
4 kiaušinius ir cukrų išplakame, suberiame miltus ir vanilinį cukrų ir viską dar kartą gerai išplakame. Į plakinį įberiame du nubrauktus šaukštelius kepimo miltelių ir vieną lėkštę neluptų pjaustytų obuolių, gerai išmaišome.
Kepimo skardą ištepame riebalais ir supilame pyrago masę. Kepame 150–180 laipsnių orkaitėje 40 minučių.
Iškeptą pyragą galima apibarstyti cinamonu ar smulkintais riešutais.
Autoriaus nuotr.
NUGALĖTOJA: Receptų konkurso nugalėtoja radviliškietė Danguolė Dabašinskienė vertina namuose augintas daržoves, prieskonines žoleles, o laimėta knyga padės paįvairinti gaminamų daržovių patiekalų meniu.