Konkurso nugalėtoja vertina daržovių patiekalus

Konkurso nugalėtoja vertina daržovių patiekalus

Kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja ver­ti­na dar­žo­vių pa­tie­ka­lus

Bir­že­lio mė­ne­sio „Šiau­lių kraš­to“ re­cep­tų kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja skai­ty­to­jai iš­rin­ko rad­vi­liš­kie­tę Dan­guo­lę Da­ba­šins­kie­nę. Taip bu­vo įver­tin­ti jos se­no­vi­niai ir pa­tys pi­giau­si šeš­to­jo de­šimt­me­čio re­cep­tai.

Sau­lius JUŠ­KE­VI­ČIUS

saulius@skrastas.lt

Ska­nau­ja ir at­pa­žįs­ta

Prieš 55-erius me­tus bai­gu­si Rad­vi­liš­kio V. Val­siū­nie­nės vi­du­ri­nę mo­kyk­lą (da­bar – Liz­dei­kos gim­na­zi­ja) ir vi­są lai­ką mo­ky­to­ja dir­bu­si po­nia Dan­guo­lė sa­ko, kad na­mų ruo­šos, mais­to ga­my­bos pra­dai bu­vo įskie­py­ti bū­tent bai­gia­mo­sio­se kla­sė­se.

„Na­mų ruo­šos (dar­bų) pa­mo­kas dės­čiu­si mo­ky­to­ja mus mo­kė ku­li­na­ri­jos, mais­to pa­tie­ki­mo, sta­lo ser­vi­ra­vi­mo ir el­ge­sio prie sta­lo pa­slap­čių. Ve­dė­me re­cep­tų są­siu­vi­nius, ku­rie tar­nau­ja iki šio­lei. Pa­var­čiu­si sa­vo už­ra­šus ir da­bar kai ką pa­ga­mi­nu“, – sa­ko po­nia Dan­guo­lė.

Dar­bų pa­mo­kos ber­niu­kams ir mer­gai­tėms vyk­da­vo at­ski­rai.

„Mes, mer­gi­nos, dvi na­mų ruo­šos pa­mo­kas kaž­ką kep­da­vom, vir­da­vom ir daž­niau­siai po pa­mo­kų prie du­rų jau lauk­da­vo išal­kę ber­niu­kai, ku­riems ati­duo­da­vom kep­tus sau­sai­nius, bul­ku­tes“, – pri­si­mi­ni­mais da­li­ja­si bu­vu­si pe­da­go­gė.

Ke­liau­ti mėgs­tan­ti rad­vi­liš­kie­tė sa­ko, kad jau­nys­tė­je įskie­py­ta pa­gar­ba mais­tui sve­čio­je ša­ly­je ska­ti­na pa­si­do­mė­ti ir pa­tie­ka­lais.

„Pa­vyz­džiui, Tur­ki­jo­je la­bai pa­ti­ko bak­la­va (sal­dus rie­šu­tų ir fi­lo teš­los py­ra­gas). Aš ska­nau­da­ma la­bai ati­džiai iš­si­nag­ri­nė­jau py­ra­go su­dė­tį“, – sa­ko rad­vi­liš­kie­tė ir pri­si­me­na, jog lan­kan­tis Vla­di­vos­to­ke te­ko ra­gau­ti ma­ri­nuo­tų pa­par­čių vir­šū­nių, ku­rių sko­nis la­bai pa­na­šus į ma­ri­nuo­tų gry­bų. Pri­si­me­na Gru­zi­jos, Uz­be­ki­jos, Turk­mė­ni­jos vir­tu­vė­se ra­gau­tus pa­tie­ka­lus.

Vir­tu­vė­je – tik iš rei­ka­lo

Mo­te­ris sa­ko nė­ra „už­kie­tė­ju­si“ šei­mi­nin­kė.

„Vir­tu­vė­je esu tik tam, kad šei­ma ne­bū­tų al­ka­na. La­biau­siai pa­tin­ka ga­min­ti dar­žo­vių pa­tie­ka­lus: grei­tai pa­ga­mi­na­mus įvai­rius troš­ki­nius, sriu­bas. Sriu­bas mėgs­tu ga­min­ti trin­tas: į van­de­nį su­de­du smul­kiai pjaus­ty­tų bul­vių, jas pa­ver­du, su­tri­nu, o jau į trin­tą sriu­bos pa­grin­dą de­du špa­ra­gi­nių pu­pe­lių, tar­kuo­tų bu­ro­kė­lių, mor­kų, prie­sko­nių.

Žie­mą į sriu­bas ga­li­ma dė­ti pu­pe­lių, žir­nių. Prie dar­žo­vių įpra­ti­nau ir šei­mą, ta­čiau ne­sa­me ve­ge­ta­rai. Šei­mo­je kai ka­da ga­mi­nu pa­tie­ka­lų iš paukš­tie­nos ar ka­la­ku­tie­nos“, – pa­ta­ri­mais da­li­jo­si kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja.

Nau­do­ja tik pa­čios pa­si­ga­min­tus prie­sko­nius. Jos dar­že prie na­mų vi­sa­da ra­si švie­žių ba­zi­li­kų, kra­pų, kmy­nų, mė­tų. Šių prie­sko­ni­nių dar­žo­vių pri­si­džio­vi­nan­ti ir žie­mai, iš jų pa­si­da­ro įvai­rių mi­ši­nių. Pats po­pu­lia­riau­sias mi­ši­nys: su­mal­ti džio­vin­ti ba­zi­li­kai, kra­pai, mė­tos, ke­li lau­ro la­pe­liai, kmy­nai, tru­pu­tis sau­lėg­rą­žų ir li­nų sė­me­nų. Sa­vo­tiš­ką pa­tie­ka­lo sko­nį ga­li­ma iš­gau­ti pri­de­dant tik mal­tų sau­lėg­rą­žų ir li­nų sė­me­nų.

Nors vir­tu­vė­je po­nia Dan­guo­lė sten­gia­si bū­ti kuo ma­žiau, ta­čiau šei­mo­je ga­lio­ja tai­syk­lė: per die­ną tris kar­tus val­go­mas ruoš­tas mais­tas ir du kar­tus už­kan­džiau­ja­ma.

Nors  ir sten­gia­si ne­var­to­ti mil­ti­nių pa­tie­ka­lų, ta­čiau vi­siš­kai jų at­si­sa­ky­ti ne­pa­vyks­ta, nes šei­mai pa­tin­ka ir bly­nai, ir obuo­lių py­ra­gas, ku­ris ke­pa­mas kas sa­vai­tę. Po­nia Dan­guo­lė py­ra­go re­cep­tą  siū­lo ją nu­ga­lė­to­ja iš­rin­ku­siems skai­ty­to­jams.


Obuo­lių py­ra­gas

Rei­kės: 4 kiau­ši­nių, 1 stik­li­nės mil­tų, va­ni­li­nio cuk­raus, 2 nu­brauk­tų šaukš­te­lių ke­pi­mo mil­te­lių, 1 lėkš­tės pjaus­ty­tų ne­lup­tų obuo­lių, rie­ba­lų skar­dai iš­tep­ti.

4 kiau­ši­nius ir cuk­rų iš­pla­ka­me, su­be­ria­me mil­tus ir va­ni­li­nį cuk­rų ir vis­ką dar kar­tą ge­rai iš­pla­ka­me. Į pla­ki­nį įbe­ria­me du nu­brauk­tus šaukš­te­lius ke­pi­mo mil­te­lių ir vie­ną lėkš­tę ne­lup­tų pjaus­ty­tų obuo­lių, ge­rai iš­mai­šo­me.

Ke­pi­mo skar­dą iš­te­pa­me rie­ba­lais ir su­pi­la­me py­ra­go ma­sę. Ke­pa­me 150–180 laips­nių or­kai­tė­je 40 mi­nu­čių.

Iš­kep­tą py­ra­gą ga­li­ma api­bars­ty­ti ci­na­mo­nu ar smul­kin­tais rie­šu­tais.

Au­to­riaus nuo­tr.

NU­GA­LĖ­TO­JA: Re­cep­tų kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja rad­vi­liš­kie­tė Dan­guo­lė Da­ba­šins­kie­nė ver­ti­na na­muo­se au­gin­tas dar­žo­ves, prie­sko­ni­nes žo­le­les, o lai­mė­ta kny­ga pa­dės paį­vai­rin­ti ga­mi­na­mų dar­žo­vių pa­tie­ka­lų me­niu.