Dėl lietaus teks papildomai džiovinti grūdus

Dėl lietaus teks papildomai džiovinti grūdus

Dėl lie­taus teks pa­pil­do­mai džio­vin­ti grū­dus

Pra­si­dė­jus der­liaus ėmi­mui ūki­nin­kai vis daž­niau dai­ro­si į dan­gų, ku­ris ne­gai­li lie­taus, taip pa­blo­gin­da­mas grū­dų ko­ky­bę. „Aš, ag­ro­no­mas, jau esu be­ver­tis, kai gam­ta už ma­ne apie dar­bus spren­džia“, – sa­kė eko­lo­gi­nio ūkio sa­vi­nin­kas Eu­ge­ni­jus Mi­ka­laus­kas, o ūki­nin­kas Lai­mo­nas Da­cas tvir­ti­na, kad rei­kės pa­pil­do­mų iš­lai­dų grū­dams džio­vin­ti.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Skai­čiuo­ja lie­taus truk­mę

Kriu­kuo­se gy­ve­nan­tis eko­lo­gi­nio ūkio sa­vi­nin­kas E. Mi­ka­laus­kas pir­ma­die­nį skai­čia­vo lai­ką, kiek ly­ja.

„Jau ke­tu­rias ar pen­kias va­lan­das pliau­pia be per­sto­jo kaip iš ki­bi­ro, ja­vų ko­ky­bei tai at­si­lieps, pa­di­dės grū­dų drėg­nu­mas. Smar­kaus lie­taus tu­rė­jo­me vi­są sa­vait­ga­lį, tik jis ne­bu­vo toks iš­ti­si­nis, kaip šian­dien, – pa­sa­ko­jo ūki­nin­kas. – Penk­ta­die­nį iš ry­to va­lan­dą da­vė smar­kus lie­tus,  dir­vo­je net ba­los ty­vu­lia­vo. Šeš­ta­die­nį ir sek­ma­die­nį gal po pus­va­lan­dį ar 15 mi­nu­čių, bet pa­kan­ka­mai stip­riai li­jo.“

Kriu­kų ūki­nin­kas kū­li­mo se­zo­no dar ne­pra­dė­jo, tad kol kas ga­li tik pro­gno­zuo­ti. Rap­sų šie­met jis ne­tu­ri, o su kvie­čiais ne­sku­bė­jo, dar ne­pa­kan­ka­mai pri­bren­dę bu­vo. Da­bar, kai jau lai­kas va­ry­ti tech­ni­ką į lau­kus, pra­kiu­ro dan­gus.

Eko­lo­gi­nio ūkio sa­vi­nin­kas re­kor­di­nio der­liaus ne­si­ti­ki ir ne­sie­kia. Ne toks jo tiks­las. Iš hek­ta­ro pa­pras­tai nu­ku­lia 3–4 to­nas kvie­čių.

„Jei­gu vie­nais me­tais 4,5–5 to­nas paim­si, ki­tą­met že­mė bus nua­lin­ta ir gau­si tik 2 to­nas“, – aiš­ki­no ūki­nin­kas, sė­jo­mai­nai sė­jan­tis ankš­ti­nes kul­tū­ras, tarp jų – do­bi­lus sėk­lai. Šie­met jų tu­ri 40 hek­ta­rų, dar apie 25 hek­ta­rai už­sė­ti pa­ša­ri­niu au­ga­lu – mo­tie­ju­kais. Ūki­nin­kas įsi­ti­ki­no, kad do­bi­lai ge­res­ni už ki­tas ankš­ti­nes dar­žo­ves, nes tu­ri dau­giau nau­din­gų­jų me­džia­gų ir taip pa­trę­šia že­mę. Jie su­kau­pia net ke­lias­de­šimt kar­tų dau­giau azo­to dir­vo­že­my­je ne­gu žir­niai.

Eko­lo­gi­nio ūkio šei­mi­nin­kas sa­kė, kad su­pir­ki­mo kai­nos jį daug­maž ten­ki­na, nors į rin­ką Lie­tu­vo­je pa­sta­ruo­ju me­tu atė­jo ga­lin­gas tūks­tan­čius hek­ta­rų val­dan­tis eko­lo­gi­nių ūkių, bend­ro­vių sa­vi­nin­kas, ku­ris ge­ro­kai su­ma­žins ne­di­de­lių da­ly­vių ga­li­my­bes.

Pats E. Mi­ka­laus­kas kol kas ne­ri­mo ne­jau­čia, tu­ri il­ga­me­čius par­tne­rius su­pir­kė­jus. Jo au­gi­na­mi kvie­čiai „Spel­ta“, ku­rių šie­met nu­kuls apie 85 hek­ta­rus, ke­liau­ja į Vo­kie­ti­ją, Bel­gi­ją, Olan­di­ją, Nor­ve­gi­ją.

Kai­nuos grū­dų džio­vi­ni­mas

Gai­žai­čių kai­mo ūki­nin­kui Lai­mo­nui Da­cui lie­tus su­truk­dė la­biau, nes jis jau praė­ju­sią sa­vai­tę pra­dė­jo kul­ti rap­sus. Iš 36 hek­ta­rų iki lie­tin­gų die­nų spė­jo nuim­ti 20. Ku­la maž­daug po 3,5–3,8 to­nos iš hek­ta­ro, šiek tiek ma­žiau ne­gu praė­ju­siais me­tais, kai ne­der­lin­go­se Gai­žai­čių se­niū­ni­jos že­mė­se by­rė­jo po 4 to­nas.

Kvie­čių L. Da­cas dar ne­ju­di­no, nes bu­vo ne­prib­ren­dę.

Ūki­nin­kas nuo­gąs­tau­ja, kad dėl lie­tin­go oro kvie­čiai bus drėg­ni, da­lį pi­ni­gų rei­kės iš­leis­ti džio­vi­ni­mui.

Jis yra su­da­ręs da­liai sa­vo der­liaus su­tar­tis su su­pir­kė­jais iš anks­to. Už to­ną rap­sų ti­ki­si gau­ti po 345 eu­rus.

„Kvie­čių der­lius praė­ju­siais me­tais bu­vo la­bai gau­sus, dar ne vi­si aruo­dai iš­tuš­tin­ti, tad jų kai­na ga­li bū­tų že­mes­nė. O rap­sų kai­na ne­tu­rė­tų ma­žė­ti, ji gal net kils, nes te­ko gir­dė­ti, kad da­lis pa­sė­lių iš­ša­lo Len­ki­jo­je, pra­stai au­go Ša­kių, Ma­ri­jam­po­lės ra­jo­nuo­se“, – pro­gno­za­vo ūki­nin­kas iš Gai­žai­čių.

Re­dak­ci­jos ar­chy­vo nuo­tr.

KŪ­LI­MAS: Šie­met rap­sų der­lius kiek men­kes­nis nei praė­ju­siais me­tais, bet ir nu­kul­ti truk­do lie­tus.

Au­to­rės nuo­tr.

IŠ­LAI­DOS: Gai­žai­čių kai­mo ūki­nin­kas Lai­mo­nas Da­cas sa­ko, kad dėl lie­tin­go oro kvie­čiai bus drėg­ni, da­lį pi­ni­gų rei­kės iš­leis­ti  džio­vi­ni­mui.