
Naujausios
Maisto produktų higiena vasaros metu
Kokioje temperatūroje suaktyvėja mikroorganizmų dauginimasis?
Maisto produktų vartojimas gali sukelti negalavimų, jei į juos pateks salmoneliozės, listeriozės ar kitų per maistą plintančių infekcijų sukėlėjų. Šių ligų simptomai dažniausiai būna panašūs – viduriavimas, karščiavimas, pilvo, galvos, raumenų skausmai, pykinimas ir vėmimas. Mikroorganizmai plačiai randami dirvožemyje, vandenyje, ant gyvūnų bei žmonių, todėl mikroorganizmai gali patekti ant rankų, o nuo jų – ant maisto. Bakterijoms daugintis palankiausia +37° C temperatūra, tačiau jos gali daugintis ir 5–60° C temperatūroje, todėl tam pakanka ir kambario temperatūros ar šiltos vasaros dienos.
Kaip sutrumpėja greitai gendančio maisto galiojimo laikas karštomis dienomis?
Laikant maisto produktus šaldytuve ar ant ledo gabaliukų, ar labai karštoje temperatūroje (daugiau nei 60° C), mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja arba sustoja. Ypač greitai genda visi pieno, mėsos ir žuvų, kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai ir pyragaičiai su kremu. Šiuos produktus reikėtų laikyti šaltai nuo pagaminimo iki suvartojimo.
Karštomis dienomis maisto vartojimo laikas ribotas – paprastai 2–3 paros, todėl būtina atkreipti dėmesį į produkto tinkamumo vartoti terminą, pažymėtą ant pakuotės. Nereikėtų pagaminto maisto šilumoje laikyti ilgiau nei 2 valandas.
Kaip ant grotelių saugiai iškepti kepsnius?
Svarbu žinoti, kad kepant mėsos produktus, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Vienas iš svarbiausių nitrozaminų susidarymo faktorių – aukšta (aukštesnė nei 110 °C) temperatūra. Prekyboje galima rasti mėsos gaminių, kurių gamyboje nenaudoti nitritai. Šie gaminiai neturi įprastos rausvos spalvos, tačiau yra tinkami kepti aukštoje temperatūroje.
Norint išvengti pavojingų junginių susidarymo kepant mėsos gaminius ant grotelių, Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria:
• Kepimui naudoti tik gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų.
• Prieš kepant mėsą ar jos produktus reikėtų suvynioti į foliją, taip ji bus apsaugota nuo galimos tiesioginės liepsnos.
• Kepimui rekomenduojama naudoti specialias pakuotes, groteles.
• Mėsą ir jos produktus rekomenduojama kepti žemesnėje temperatūroje, kad kiek įmanoma sumažėtų jų apdegimo ir apanglėjimo galimybės.
• Jeigu vis dėlto produktai apdegė, nuo jų būtina nupjaustyti apdegusias ar suanglėjusias vietas.
Taip pat, kad neužsikrėstumėme per maistą plintančiomis infekcijomis, reikėtų įsidėmėti penkias pagrindines taisykles:
1. Laikykitės higienos reikalavimų. Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošiant valgį, pasinaudoję tualetu, visada nuvalykite maisto paruošimui reikalingą įrangą ir paviršius.
2. Termiškai apdorotus ir neapruoštus maisto produktus laikykite atskirai. Užkirskite kelią bakterijų patekimui nuo termiškai neapruošto maisto ant termiškai apdoroto. Neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto produktams naudokite skirtingus indus bei įrankius. Šaldytuve maistą laikykite taip, kad jis nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais.
3. Gerai termiškai apdorokite. Tinkamas virimas / kepimas gali sunaikinti daugumą pavojingų mikroorganizmų. Verdant gyvūninės kilmės maistas turi pasiekti 70° C temperatūrą, kadangi tai sunaikina netgi didelę koncentraciją mikroorganizmų. Įsitikinkite, kad mėsos ar paukštienos išskirtos sultys yra šviesios, ne rožinės spalvos. Iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti.
4. Užtikrinkite maisto produktų laikymo temperatūrą. Nepalikite išvirto maisto šilumoje ilgiau nei 2 valandas. Nesuvartotą ar greitai gendantį maistą nedelsdami atvėsinkite. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnėje kaip 60° C temperatūroje. Nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve. Šaldytą maistą atitirpinkite šaldytuve, bet ne kambario temperatūroje.
5. Naudokite švarų vandenį bei maistą. Vartokite švarų vandenį. Siekiant inaktyvuoti mikrobiologinius patogenus, virimas, chloravimas ir filtracija yra svarbios priemonės. Rinkitės tik šviežius ir sveikus vaisius bei daržoves, jei vartosite juos žalius – patariama nulupti odelę ir nuplauti. Nevartokite maisto produktų pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui.
Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro NEMOKAMI RUGPJŪČIO MĖNESIO RENGINIAI:
JOGOS DIENA NAISIUOSE
Rugpjūčio 7 d., pradžia – 11.00 val.
Pagrindinis sektorius:
11.00 val. – HATHA joga
12.00 val. – VINJASA joga
13.00 val. – HATHA joga, PRANAJAMA MEDITACIJA
Papildomi sektoriai:
• JOGA ORE (11-14 val.)
• PUSIAUSVYROS PRATIMAI ANT IRKLENČIŲ (tvenkinyje) (11-14 val.)
(Renginio vieta – Naisiai, Naisių tvenkinys)
TREČIASIS ŽYGIS DVIRAČIAIS „NEPRAMINTAIS MIŠKŲ TAKAIS“ KURŠĖNUOSE
Rugpjūčio 10 d. 18.00 val.
(Automobilių stovėjimo aikštelėje tarp Ivinskio skvero ir Ventos upės)
AQUA (VANDENS) AEROBIKA ŠIAULIŲ RAJONO MAUDYKLŲ PAPLŪDIMIUOSE:
KAIRIŲ EŽERAS – Rugpjūčio 2 d. 18.30 val.
KURŠĖNŲ KARJERAI – Rugpjūčio 9 d. 18.30 val.
NAISIŲ TVENKINYS – Rugpjūčio 16 d. 18.30 val.
BUBIŲ (ŠIAULIŲ) JŪROS PAGR. PLIAŽAS (BUBIAI) – Rugpjūčio 23 d. 18.30 val.
TARPTAUTINĖ JAUNIMO DIENA
Rugpjūčio 12 d. 14.00 val.
Varžybos, sportinės rungtys, aktyvios veiklos, sveikatos palapinė.
Renginio vieta – Kuršėnų miesto centras (Ventos upės pakrantė).
JOGOS UŽSIĖMIMAS BUBIUOSE
Rugpjūčio 24 d. 18.30 val.
Bubių mokyklos sporto salė (Dubysos g. 15, Bubiai)
PASKAITA „ASMENS HIGIENA“ AUKŠTELKĖJE, SKIRTA SOCIALINĖS GLOBOS NAMŲ GYVENTOJAMS
Rugpjūčio 25 d. 10.00 val.
Aukštelkės socialinės globos namai.
(Poilsio g. 15, Aukštelkės k.)
TRENIRUOTĖS DRĄSUČIUOSE
Rugpjūčio 2 d. 19.00 val.
Rugpjūčio 9 d. 19.00 val.
Rugpjūčio 16 d. 19.00 val.
Treniruočių vieta – Drąsučių kultūros namų kiemelis (pievelė).
TRENIRUOTĖS KURŠĖNUOSE
Intensyvi joga – Rugpjūčio 4 d. 18.30 val.
Funkcinė treniruotė – Rugpjūčio 11 d. 18.30 val.
Aerobika – Rugpjūčio 18 d. 18.30 val.
Pilates – Rugpjūčio 25 d. 18.30 val.
L. Ivinskio gimnazijos stadionas (esant blogam orui – gimnazijos sporto salė).
Išankstinė registracija ir daugiau informacijos el. paštu – vsb.siauliuraj.stiprinimas@gmail.com arba tel. (8670) 46753.
Užs. Nr. 321765