
Naujausios
Nuo žagarėlių iki grikių batonėlių
„Šiaulių krašto“ skaitytojus liepos mėnesį sužavėjo sveikuoliški daigintų grikių kamuoliukai. „Dienos recepto“ konkursui juos pasiūlė Šiaulių apylinkės teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Bitėnė. Mėnesio kulinarė apdovanota Juozo Vasiliausko knyga „Žolininkas pataria“.
Sigita VEGYTĖ
sigitav@skrastas.lt
Gaminti Aušra pradėjo vaikystėje, o pirmuosius receptus sužinojo iš močiutės ir storų mamos knygų, kuriose net patiekalų nuotraukų nebuvo.
„Gaminau ir net neįsivaizdavau kaip atrodys“, – prisiminusi šypsosi Aušra.
Ne vieną pyragą iškepė, ne vieną saldumyną pagamino, bet kuris buvo pirmasis, sunku prisiminti: „turbūt tai buvo žagarėliai – labai mėgau juos gaminti“.
Saldumynus Aušra mėgo ir mėgsta, bet nusprendė paieškoti sveikesnių alternatyvų – pabandė sveikuoliškus desertus ir patiko. Jie puikiausiai atstoja pyragus su daug cukraus ir priedų.
Jau daugiau nei du metus sveiką gyvenimo būdą propaguoja, bet visiška sveikuole savęs nelaiko. „Aš tik stengiuosi“, – šypsosi Aušra.
Pomėgį gaminti Aušra derina su pareiga – ruošdama maistą šeimai išbando naujus receptus, kuriais vaišina draugus bei kolegas. Jie džiaugiasi naujais skoniais ir prašo pasidalinti receptais.
Knygų idėjoms pasisemti Aušrai pirkti nereikia – dažnai draugai padovanoja arba laimi konkursuose. Dar daugiau receptų Aušra randa internete.
Parduotuvės mums siūlo didelį asortimentą, o dalį gaminių galima lengvai pasigaminti patiems. Aušra ne kartą atradusi naują skonį parduotuvėje, jį išgauti pabandė pati.
Rezultatai nenuvilia, priešingai – džiugina. Namie pagaminti sausainiai, pyragai ar riešutų sviestas net skanesni, nes valgant juntamas natūralumas.
„Salotos, o gal vištienos sparneliai, tikrai nežinau, kuris iš jų mano firminis patiekalas“, – šypsosi Aušra. Gamindama eksmerimentuoja, bet nedaug – užtenka kelis ingredientus pakeisti ir skonis kitoks.
Ne visada eksperimentai pavyksta. „Neiškepė, neišsipūtė, neskanus. Nei pati galėjau valgyti, nei kitiems siūliau“, – nepasisekusį bananų pyragą prisimena Aušra. Tai reti atvejai, bet atsitinka ir taip.
Jono TAMULIO nuotr.
IEŠKOJIMAI: Geriausio recepto autorė Aušra Bitėnė gamindama ieško sveikesnių alternatyvų.