Nuo žagarėlių iki grikių batonėlių

Nuo žagarėlių iki grikių batonėlių

Nuo ža­ga­rė­lių iki gri­kių ba­to­nė­lių

„Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jus lie­pos mė­ne­sį su­ža­vė­jo svei­kuo­liš­ki dai­gin­tų gri­kių ka­muo­liu­kai. „Die­nos re­cep­to“ kon­kur­sui juos pa­siū­lė Šiau­lių apy­lin­kės teis­mo Bau­džia­mų­jų by­lų sky­riaus vy­res­nio­ji spe­cia­lis­tė Auš­ra Bi­tė­nė. Mė­ne­sio ku­li­na­rė ap­do­va­no­ta Juo­zo Va­si­liaus­ko kny­ga „Žo­li­nin­kas pa­ta­ria“.

Si­gi­ta VE­GY­TĖ

sigitav@skrastas.lt

Ga­min­ti Auš­ra pra­dė­jo vai­kys­tė­je, o pir­muo­sius re­cep­tus su­ži­no­jo iš mo­čiu­tės ir sto­rų ma­mos kny­gų, ku­rio­se net pa­tie­ka­lų nuo­trau­kų ne­bu­vo.

„Ga­mi­nau ir net neį­si­vaiz­da­vau kaip at­ro­dys“, – pri­si­mi­nu­si šyp­so­si Auš­ra.

Ne vie­ną py­ra­gą iš­ke­pė, ne vie­ną sal­du­my­ną pa­ga­mi­no, bet ku­ris bu­vo pir­ma­sis, sun­ku pri­si­min­ti: „tur­būt tai bu­vo ža­ga­rė­liai – la­bai mė­gau juos ga­min­ti“.

Sal­du­my­nus Auš­ra mė­go ir mėgs­ta, bet nu­spren­dė paieš­ko­ti svei­kes­nių al­ter­na­ty­vų – pa­ban­dė svei­kuo­liš­kus de­ser­tus ir pa­ti­ko. Jie pui­kiau­siai at­sto­ja py­ra­gus su daug cuk­raus ir prie­dų.

Jau dau­giau nei du me­tus svei­ką gy­ve­ni­mo bū­dą pro­pa­guo­ja, bet vi­siš­ka svei­kuo­le sa­vęs ne­lai­ko. „Aš tik sten­giuo­si“, – šyp­so­si Auš­ra.

Po­mė­gį ga­min­ti Auš­ra de­ri­na su pa­rei­ga – ruoš­da­ma mais­tą šei­mai iš­ban­do nau­jus re­cep­tus, ku­riais vai­ši­na drau­gus bei ko­le­gas. Jie džiau­gia­si nau­jais sko­niais ir pra­šo pa­si­da­lin­ti re­cep­tais.

Kny­gų idė­joms pa­si­sem­ti Auš­rai pirk­ti ne­rei­kia – daž­nai drau­gai pa­do­va­no­ja ar­ba lai­mi kon­kur­suo­se. Dar dau­giau re­cep­tų Auš­ra ran­da in­ter­ne­te.

Par­duo­tu­vės mums siū­lo di­de­lį asor­ti­men­tą, o da­lį ga­mi­nių ga­li­ma leng­vai pa­si­ga­min­ti pa­tiems. Auš­ra ne kar­tą at­ra­du­si nau­ją sko­nį par­duo­tu­vė­je, jį iš­gau­ti pa­ban­dė pa­ti.

Re­zul­ta­tai ne­nu­vi­lia, prie­šin­gai – džiu­gi­na. Na­mie pa­ga­min­ti sau­sai­niai, py­ra­gai ar rie­šu­tų svies­tas net ska­nes­ni, nes val­gant jun­ta­mas na­tū­ra­lu­mas.

„Sa­lo­tos, o gal viš­tie­nos spar­ne­liai, tik­rai ne­ži­nau, ku­ris iš jų ma­no fir­mi­nis pa­tie­ka­las“, – šyp­so­si Auš­ra. Ga­min­da­ma eks­me­ri­men­tuo­ja, bet ne­daug – už­ten­ka ke­lis ing­re­dien­tus pa­keis­ti ir sko­nis ki­toks.

Ne vi­sa­da eks­pe­ri­men­tai pa­vyks­ta. „Neiš­ke­pė, neiš­si­pū­tė, ne­ska­nus. Nei pa­ti ga­lė­jau val­gy­ti, nei ki­tiems siū­liau“, – ne­pa­si­se­ku­sį ba­na­nų py­ra­gą pri­si­me­na Auš­ra. Tai re­ti at­ve­jai, bet at­si­tin­ka ir taip.

Jo­no TA­MU­LIO nuo­tr.

IEŠ­KO­JI­MAI: Ge­riau­sio re­cep­to au­to­rė Auš­ra Bi­tė­nė ga­min­da­ma ieš­ko svei­kes­nių al­ter­na­ty­vų.